Så lagar du typiska kötträtter – på veganskt vis

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Så lagar du typiska kötträtter – veganskt

Veganburgare (4 port)

Bild: https://www.ica.se/recept/veganburgare-722002/

Ingredienser:

500 g potatis

1 rödlök

1 förp kokta svarta bönor (à 410 g)

1/2 tsk chilipulver

1/2 tsk salt

2 krm peppar

1/2 dl ströbröd

2 msk vatten

1 vitlöksklyfta

1/2 dl solrosfrön

1 msk olja

Till servering:

Bröd

Avokado

Lök

Tomat

Barbequesås

Sallad

Så här gör du:

Skala och koka potatisen och låt svalna.

Skala och hacka halva löken, skiva den andra halvan till servering.

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa den hackade löken och bönorna med kryddor, ströbröd och vatten. Pressa i vitlöken.

Mosa potatisen och blanda ner i de mixade bönorna med en gaffel.

Vänd ner solrosfröna i bönröran och forma till 8 platta burgare.

Stek burgarna i oljan i en stekpanna.

Servera hamburgarna med hamburgerbröd, avokado, lök, tomat, barbequesås och sallad.

Källa:

https://www.ica.se/recept/veganburgare-722002/

 

Gräddstuvade köttbullar (3–4 port)

Bild: http://www.javligtgott.se/veganska-kottbullar-samarbete-med-oatly-och-veganska-varldsdagen/

Ingredienser:

Köttbullarna:

325 g vegofärs

1.5 dl ströbröd

1.5 msk potatismjöl

2 dl Oatly havregrädde

1/2–1 dl vatten

1 gul lök

1.5 msk grönsaksfond

1 msk kinesisk soja

10-12 korn kryddpeppar (mortlade)

Mjölkfritt smör att steka i

Salt och svartpeppar

 Gräddsås:

3 dl Oatly

1.5 msk grönsaksfond

1 msk vegansk svartvinbärsgelé (med pektin istället för gelatin)

1 msk kinesisk soja

Salt och svartpeppar

Så här gör du:

Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparn och låt steka i några minuter tills den får färg.

Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort.

När färsen har kokat i någon minut, dra stekpannan åt sidan.

Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält. Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.

Handrulla bullar, ca. 2.5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca. 5–10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter på låg värme.

Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar.

Serveras med potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Källa:

http://www.javligtgott.se/veganska-kottbullar-samarbete-med-oatly-och-veganska-varldsdagen/

 

Spaghetti bolognese (4 port)

Bild: https://www.ica.se/recept/vegetarisk-bolognese-724182/

Ingredienser:

1 hackad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

2 grovt rivna morötter (ca 150 g)

1 msk olja till stekning

2 msk tomatpuré

2 tsk torkade örter (t.ex. timjan, rosmarin)

130 g grovt riven rotselleri

300 g krossade tomater

1 dl torra röda linser

2–3 dl vatten

1 msk soja

290 g väl sköljda svarta bönor

1 krm salt

1 krm svartpeppar

200 g bönpasta (gärna spaghetti)

Så här gör du:

Bryn lök, vitlök och morötter i oljan i en gryta. Rör ned tomatpuré och kryddor och låt de fräsa med någon minut.

Tillsätt resterande ingredienser förutom svarta bönor, låt koka ca 20 min.

Skölj bönorna väl och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Servera bolognese med nykokt pasta.

Källa:

https://www.ica.se/recept/vegetarisk-bolognese-724182/

Bookmark the permalink.

Comments are closed.