Petras dotter

Petras dotter spenderar mycket tid i sitt rum i sängen. Inte Lucia på bilden. Foto: Richard Lagerström

Myndigheterna hjälpte inte Petras dotter, nu är det försent

När Petras dotter Lucia gick i mellanstadiet började hon må så dåligt att hon inte ville gå till skolan alls. Idag är Lucia 15 år och har endast varit i skolan tolv dagar på hela terminen och nu tror Petra att hjälpen som dottern fått kom för sent.

— Hon tycker det är väldigt roligt att lära sig när hon väl är i skolan. Hon är smart, tycker om matte och att göra skoluppgifter. Men hon har varit hemma så mycket att hon redan kanske har missat för mycket, säger Petra om sin dotter.

Förutom Lucia har Petra och hennes make tre andra barn, men redan tidigt märkte de att Lucia var annorlunda. Lucia diagnostiserades med tillstånd inom autismspektret och direkt började hennes föräldrar jobba för att skolan i Malmö skulle ge Lucia den hjälp hon behövde. Dottern fick och får fortfarande träffa många psykologer. Men problemen för dottern blev bara värre. På mellanstadiet stannade hon ofta hemma från skolan och det var svårt för föräldrarna att balansera yrkeslivet och dottern. Föräldrarna fick turas om att stanna hemma och även andra släktingar fick hjälpa till.

I början av sjuan hade familjen hopp om att det skulle bli bättre. Lucia skulle börja på en ny skola och kanske skulle det här fungera bättre. Men efter två månader på den nya skolan visade det sig att det var ännu värre. Från att vara hemma ibland var Lucia hemma nästan varje dag. Hon fick vredesutbrott och slog sönder saker. Verbala hot var en del av vardagen. Varför dottern har så svårt för skolan vet Petra inte än idag helt säkert.

— Hon säger inte till oss vad problemet är. Hon kanske inte vet själv varför hon inte orkar. Jag gissar att det för att det är så mycket människor och ljud men jag vet inte, säger Petra.

Under flera år kämpade Petra och hennes make med att få in dottern på en resursskola med mindre klasser och mer personlig kontakt till läraren. Men skolan, BUP och socialtjänsten skickade ärendet mellan varandra och menade att det var de andra myndigheternas ansvar. Det var först efter att familjen gick till en lokaltidning som det hela blev bättre. När Lucia började nionde klass så var det i en resursskola.

Men lösningen kom för sent. Även om Lucia trivs när hon är i skolan vill hon inte gå dit de flesta dagarna. Fortfarande måste någon alltid vara hemma med henne så hon inte ska skada sig själv. Idag ser inte Petra någon ljus framtid för sin dotter.

— Hon kommer att få bo med oss hela livet. Hon förstår det inte riktigt själv. Hon drömmer om att flytta härifrån, gå på internatskola. Men det kommer aldrig hända. Hennes yngre syskon är rädd för henne och de äldre hatar henne så hon kommer att bli kvar hos mig och min make för alltid. Hade hon kommit in i resursskolan tidigare hade saker kunnat vara annorlunda kanske men nu är det för sent, säger Petra.

Richard Lagerström

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.