Hålslagning av Akupunkturens myter

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT

Hålslagning av akupunkturens myter

När ämnet alternativ medicin diskuteras är det säkert ofta som tankarna hamnar på akupunktur. Med alla rykten som cirkulerar runt så är det svårt att veta vad som gäller och vad som är påhitt. Vi på Hälsosant har pratat med en akupunktör.

Runt 2000 före Kristus så började kineserna sticka nålar i kroppen som medicin. Denna praktik, som kallas för akupunktur, sades kunna bota olika sjukdomar och besvär, allt ifrån ryggont till andnöd. På 1700-talet fördes denna lära till Europa, och därmed även Sverige. I väst så blev inte akupunkturen godkänd som äkta behandling och försköts som pseudovetenskap och kvacksalveri. Det skulle dröja ytterligare mer 200 år innan akupunktur skulle användas officiellt inom svensk sjukvård.

Helene Kronberg är utbildad akupunktör och jobbar inom Västragötalandsregionens vård och omsorg. Hon har utfört akupunktur sedan 1993. På en av de dunkelgula väggarna, på hennes kontor på Active rehab strax utanför Göteborg, hänger en gammal plansch av en man med musklerna markerade med streck och små namn, och på bordet framför står en gul människoformad figur i gummi. Den är nästan en aln lång och är täckt med prickar från topp till tå, som indikerar var nålarna ska sättas.

­– Det var 1984 som socialstyrelsen godkände akupunktur som en riktig behandling efter många vetenskapliga tester, säger Helene Kronberg.

Innan dess så var kinesernas förklaring att det blev stopp i din livsenergi eller att din qi (uttalas chi) blev störd och att då nålen hjälpte med att leda rätt energin till dess plats, men idag vet man vad som egentligen händer.

– Det som akupunktur gör är att öka blodflödet till punkten där du sticker i nålen. Har man en muskel som knutit sig eller gör ont så sätter man en nål, och så skickar hjärnan mer smärtstillande till området som gör ont. Tänk dig när du slår i din lilltå. Då brukar man oftast gnugga på tån så att blodtillförseln ska öka och på så sätt dra med sig mer smärtstillande snabbare.

Nålarna kan verka både lokalt och på distans. Med distans så menas det inte att de kan verka på kilometers avstånd, utan att nålen kan sättas på bland annat handen eller foten för att de ska verka i till exempel huvudet. Vissa nålar sätts in i ryggmärgen för att aktivera det autonoma nervsystemet som har förmågan att påverka våra inre organ. Många tror att det är därför som kineserna kunde bota sjukdomar med akupunktur för flera årtusenden sedan. I olika försök som gjorts har man även kunnat se bevis på att immunförsvaret har blivit förbättrat, denna observation har dock inte gjorts på människor

– Om du lägger tummen på insidan av pekfingret så bildas där en bula av muskler och skin. På toppen av den bulan kan man sätta en nål som hjälper att släppa lite mot huvudvärk, säger Helene

Jag får testa att sätta en nål som hon har tagit fram i min hand, men jag kan inte. Det gör för ont.

– Det är klart att det gör ont. Det måste ju kännas för att det ska verka. Det är ju inte som på tv att man bara ligger på en bår och kan ta det helt lugnt utan att känna skvatt.

På bordet framför mig ligger det tre nålar i olika storlekar. Nålarna måste vara sterila och används bara en gång innan de kastas de. Den längsta av dem ligger till och med i ett litet plaströr. Helene förklarar att det är för att den är så lång att den lätt böjer sig annars. Den används främst på ställen där man vanligtvis har mycket fett, så som rumpan. Man sätter då röret på stället där man vill ha nålen och trycker ner nålen innan man tar bort röret. Den mellersta är den vanligaste och används på de flest platserna på kroppen. Den minsta nålen är knappt 2 centimeter lång.

– Den minsta används på de svårare ställena. Det finns till exempel en punkt i insidan av ögat, mot näsan nästan, där man sätter den, säger Helene och tar en nål och pekar, utan att sätta in den.

Punkten är precis vid öppningen där man brukar gnugga bort sömngruset på morgonen, eller tårarna när man gråter. Det finns, förutom olika storlekar på nålarna, även olika sorter som agerar på andra sätt. Till exempel så finns det nålar som leder elektricitet genom sig. Detta är dock inget som de använder sig av på Västra götalands sjukvård vad Helene vet om. Ännu fler varianter av akutpunktur finns men den vanligaste är dock den normala med ytliga vanliga nålar.

“Det finns till exempel en punkt i insidan av ögat, mot näsan nästan, där sätts nålen”

Helene förklarar att det akupunktur även används som smärtlindring istället för att man skulle ta medicin. Dock så är det inte så många som aktivt söker sig till akupunktur numera.

– Vi erbjuder akupunktur som en av flera olika behandlingssätt, men det är inte så ofta som vi tar akupunktur som ett första val. Vi stämmer först ett möte med patienten och diskuterar . Till exempel så tar vi mot tennisarmbåge och då rekommenderar vi övningar i första hand. Funkar inte det så kanske vi provar vi andra behandlingar. Efter det rådfrågar vi patientens läkare om vad som bör göras, om akupunktur skulle vara ett bra alternativ.

Det vanligaste som anledningen att använda akupunktur är mot hormonella besvär. Akupunktur kan hjälpa att återställa balansen i hjärnan vid hormonsvängningar eller migrän. Liknande hur kineserna använde det för 4000 år sedan. Trots detta så tror Helene inte på deras tankesätt, utan tror bara på det som är vetenskapligt bevisat om akupunkturen.

– Även om det inte var så jättelängesedan som man trodde att akupunktur var rent kvacksalveri, så har forskningen kring det bevisat många fel som de gamla kineserna trodde på, och eftersom forskningen kommit långt inom akupunktur så är det fler som väljer att utbilda sig till att få licensen.

Det är inte heller alla fysioterapeuter som är utbildade inom akupunktur. Helene säger att det är mindre än hälften men exakt hur många vet hon inte. För att få lov att akupunktera så måste man ha en utbildning. Denna utbildning funkar som en extra kurs utöver din utbildning som sköterska eller, som i Helenes fall, fysioterapeut.

– Om det är någon som inte har en akupunkturutbildning som får en patient som vill ha akupunktur, eller som inte kan hjälpas på ett annat sätt, så blir de hänvisade till mig eller någon annan som kan göra det.

På en liten japansk restaurang i Höganäs sitter William Nyström och äter sushi. Runt omkring är det ganska tomt, vilket var en av anledningarna till att han ville träffas här. För ett par år sedan så sträckte jag ländryggen, troligtvis var det en muskel som kan honom besvär.

– Jag försökte med alla grejer jag kunde för att rätta till det. Rulla på en stock och sådant där, men det hjälpte inte. Till sist så gav sköterskan mig numret till en som kunde akupunktera mig.

Han pausar medan servitrisen kommer med maten. Willam beställer en dricka. Han blir märkbart lite nervösare när servitrisen lämnar för att hämta drickan. Inte förrän hon är utom synhåll fortsätter han:

– Innan jag kom dit så var jag ganska stöddig. Men när väl låg där på mage så blev det lite svettigt.

Första gången man träffar akupunktören så blir man aldrig behandlad. Det är då man lägger upp planen för din behandling. William tar en tugga av sin sushi medans han gungar lite till musiken innan han fortsätter

– Det gjorde ju svinont, men jag ville inte göra ljud ifrån mig så att hon skulle tro att jag var mesig, så det var ju bara att bita ihop. Men när hon tog ut nålarna, så var det som att jag kunde andas igen. På mig gav det en stor förändring, men efter en vecka så var det tillbaka på noll, så det var tur att jag hade några möten till, säger han med ett leende.

“Det gjorde ju svinont, men jag ville ju inte göra ljud ifrån sig så att hon skulle tro att man var mesig, så det var ju bara att bita ihop”

Det finns skräckhistorier som snurrar runt om akupunktur. De värsta handlar om dödsfall och oftast, eller alltid, handlar de om en punkterad lunga. När jag frågar Helene om detta så svarar hon bara att det är ytterst, ytterst ovanligt

– Om man går hos en legitimerad akupunktör, så måste akupunktören kunna sin sak. För att man ska kunna punktera en lunga så måste man sätta nålen otroligt fel, eller på rätt ställe men åt fel håll. Det har inte hänt på väldigt länge i Sverige vad jag kan komma ihåg. En annan sak som i och för sig ökar risken om att få en punkterad lunga är om man är väldigt tunn, och har lite muskler. Då finns det en risk att nålen bara går rakt igenom och kan skada något, men igen, inte så vanligt.

Det värsta som kan hända enligt Helene, är att man kanske blöder lite.

– Det blir som ett nålstick hos doktorn. Kanske två droppar blod, inte mer.

Helene menar att det inte finns några hälsorisker med akupunktur. Det finns dock vissa som inte riktigt tål det. Det har inget att göra med allergier eller liknande utan handlar istället om att det har för många nålar i sig samtidigt. Därför sätter Helene aldrig i mer än 5 eller 6 nålar i en patient som aldrig har blivit akupunkterad förut. De symptom som man då kan uppfatta är oftast en rejäl huvudvärk.

– Jag har haft patienter som har kommit hit efter en vecka med en riktigt elak huvudvärk. På de värsta så har det känts som om de fått en blodpropp, även fastän de inte har haft en. Det har varit ganska otäckt

En annan fara med akupunktur är för de med en pacemaker. Då får inte elektroakupunktur användas. Vissa mediciner kan även sänka eller öka mottagligheten för akupunktur, så fysioterapeuterna vill att man delar med sig av sin sjukhistoria med medicinförbrukning inför att man ska påbörja en behandling. Den vanligaste patienten som får akupunktur, enligt Helene, är äldre människor i 60 eller 70 års åldern men det går i vågor. När hon började på 90-talet så var det en del yngre eller kvinnor i medelåldern som främst ville ha akupunktur. Så det kan komma tillbaka om några år att det är hippt att bli akupunkterad igen.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.